Åldersupplysning

Bodegas Bilbainas

Pomal är en vingård inom Bodegas Bilbaínas belägen i Haro, Rioja Alta, som av många anses som det mest karaktäristiska distriktet för riojaviner. Bodegas Bilbaínas äger 250 ha. Druvorna växer på jordar med unika egenskaper bestående av kalksten, märgel och sandsten. Sorterna är traditionella såsom Tempranillo, Garnacha, Graciano och Mazuelo eller vita druvorna Viura och Malvasia.

Förutom Pomal ingår de andra välkända vingårdarna Viña Ederra, Viña Zaco och Vicalanda. Undantaget Vina Zaco,  produceras alla röda viner i någon av kategorierna Crianza, Reserva eller Gran Reserva med Tempranillo som bas. För lagring äger Bodegas Bilbaínas över 17.000 bordeauxfat.

Bilbainas innehar ända sedan 1925 titeln kunglig hovleverantör med kulturarvsmärkning. Sedan 1997 ingår vingårdarna i barcelonabaserade Grupo Codorníu.

Den gamla bodegan grundades på 1900-talets första år av en grupp vinintresserade affärsmän från Bilbao. Efter phylloxerans (vinlusens) förödande härjningar i Frankrike såg man en stor potential i att förvärva mark i Rioja. Då firman var tidigt ute kunde man köpa upp de bästa vingårdarna längs floden för sina behov. Idag äger Bilbainas 250 hektar prima vingårdar i och runt staden Haro i Rioja Alta.

Viña Pomal är huvudnumret. Vinet har fått en rejäl ansiktslyftning de senaste året och därmed också stärkt känslan av en klassisk Rioja. Moderna Viña Zaco som är en modern Rioaja har ingen reserva-stämpel, det är ett vin som ska vara mörkt fruktigt och mycket smakrikt. Därför lagras vinet bara så länge det behövs för smaken, inte för vinlagen.

www.bodegasbilbainas.com